Логотип КНДІСЕ

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз

Знання, об'єктивність, істина

language
Пошук
Close this search box.

Як не стати жертвою грабіжників та яких осіб вони обирають: експерт-психолог Київського НДІСЕ

Для вибору жертви злочинцю достатньо зовсім мало часу за який він складає уявлення про людину та зважує всі ризики. На роль потерпілого підходить не кожен. Завідувач відділу психологічних досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Юрій Ірхін, на запит журналістів телеканалу «Україна», допоміг глядачам зрозуміти чим відрізняються люди, до яких злочинці ніколи не наближаються, від тих, хто стає їх жертвою та надав поради як вберегтися від неприємностей.

За словами експерта загальних чітко визначених психологічних ознак потенційної жертви шахрая чи грабіжника не існує. Є певні принципи за якими за якими зловмисники обирають свої жертву з-поміж інших. Велике значення при цьому має склад загальної маси людей, приміром це громадське місце, зона відпочинку чи розважальні заходи.

«Найголовнішим критерієм є не особистість жертви, а ситуація в яку вона може потрапити. Основне завдання грабіжника – підібрати вдалий момент коли людина сама відволікається або створити її штучно», – зазначає експерт-психолог КНДІСЕ Юрій Ірхін.

В період сезонного відпочинку грабіжники найчастіше працюють в групах із трьох людей та розігрують підготовлені спектаклі. Роль кожного учасника індивідуальна та завчасно розподілена: у той час, як хтось відволікає увагу, інші здійснюють саму крадіжку.

Поради експерта, як вберегтись від шахраїв та грабіжників прості, насамперед не варто переоцінювати власні можливості, контролювати ситуацію та завжди оцінювати ризики, під час перебування в громадських місцях та на відпочинку (пляжних зонах) пильно слідкувати за цінними речами або за можливості залишати їх в безпечних місцях.

Можливо вам буде цікаво: