Логотип КНДІСЕ

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз

Знання, об'єктивність, істина

language
Пошук
Close this search box.

Завідувач лабораторії криміналістичних видів досліджень КНДІСЕ Віктор Костецький розповів про особливості дактилоскопічної експертизи в ефірі Українського радіо

На запит журналістів Українського радіо завідувач лабораторії криміналістичних видів досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Віктор Костецький розповів про особливості проведення дактилоскопічної експертизи.

В ефірі програми «Дзеркало історії» ведучі розповіли слухачам про перший випадок розкриття вбивства за дослідженням відбитків пальців. Перше в історії криміналістики результативне дактилоскопічне дослідження було проведене у 1892 році аргентинським інспектором поліції Едуардо Альваресом.

Застосування дактилоскопії на сучасному етапі розвитку суспільства поширюється на ширше коло питань з життя громадян.

Як розповів завідувач лабораторії криміналістичних видів досліджень Київського НДІСЕ Віктор Костецький на сьогодні дактилоскопічні дослідження у 99% випадків використовується у кримінальних провадженнях. Якщо сліди придатні для дослідження експертиза допомагає на 100% розкрити злочин.

«Якщо сліди залишені злочинцями на місці злочину вилучені спеціалістами-криміналістами і проведене дослідження експертами, то це стовідсоткова доказова база злочину на місці події», – зауважив Віктор Костецький та додав, що основними властивостями папілярних ліній є їхня індивідуальність, стійкість та відновлюваність. Тобто навіть за певного виду пошкодження частково папілярний візерунок відновлюється протягом короткого періоду. Крім того, папілярні візерунки крім пальців існують на інших частинах долоні й також можуть залишатися на об’єктах до яких торкалася чи брала в руки людина.

За словами експерта КНДІСЕ Віктора Костецького, в процесі дактилоскопіювання особи відбираються сліди фаланг пальців та долонь. В окремих випадках на місці злочину можуть вилучатись також сліди босих ніг людини і коли особа потрапляє до правоохоронних органів відбувається також дактилоскопіювання ніг.

«В системі Експертної служби Міністерства внутрішніх справ України існує єдина центральна база, вона постійно поповнюється, з нею працюють фахівці своєї галузі та ефективно розкривають злочини за допомогою даної науки», – зазначив Віктор Костецький.

Альтернативою дактилоскопії за словами експерта КНДІСЕ Віктора Костецького є ДНК, проте такі дослідження набагато дорожчі, тому в порівнянні цінової політики дактилоскопія є більш доступною доказовою базою.

Журналісти також поцікавилися чи може людина відмовитися від проведення дактилоскопіювання: «Якщо людину підозрюють у скоєнні злочину, то можуть відібрати зразки в примусовому порядку. Якщо людина не скоювала злочин і є потерпілою, то вона може відмовитися від процедури, – пояснив Віктор Костецький, – у кримінальному провадженні також відбираються папілярні візерунки потерпілих та підозрюваних. У таких випадках також можлива відмова, але як правило чесна людина не має що приховувати та безперешкодно надає свої відбитки».

Можливо вам буде цікаво: