Логотип КНДІСЕ

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз

Знання, об'єктивність, істина

language
Пошук
Close this search box.

Технічна експертиза документів допоможе виявити фальшиві банкноти

Останнім часом засоби масової інформації повідомляють громадян про поширення в Україні фальшивих доларів. Про виявлення та обіг підроблених банкнот іноземної валюти неодноразово застерігав Національний банк України.

Підробка банкнот, бланків документів, документів, що посвідчують особу та окремих їх реквізитів зараз є поширеним злочином, розповсюдження якого пов’язано з доступністю і постійним удосконаленням сучасної копіювально-множильної техніки. За таких умов, актуальною та важливою є судово-технічна експертиза документів (техніко-криміналістична експертиза документів).

В рамках технічної експертизи документів, експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз досліджують структуру паперу з якого виготовлені купюри, захисні елементи, їх відповідність за змістом та властивостями, дизайн купюр, а також наявність у них спеціальних інфрачервоних та магнітних захисних міток.

У буденному житті під час використання іноземної валюти, щоб вберегти себе від фальшивих грошей, експерти радять перш за все звернути увагу на наявність основних захисних ознак купюр, а саме:

  • оптичнозмінної фарби, якою в обов’язковому порядку виконуються окремі елементи (при зміні кута нахилу банкноти їхній колір змінюється);
  • водяного знаку (багатотонове зображення, утворене внутрішньою структурою паперу в різних тонах (світліших і темніших від паперу), що повторює портретне зображення);
  • захисної стрічки (повністю занурена в товщу паперу);
  • рельєфні елементи зображень (елементи зображень, виконані спеціальним друком, шорсткість яких відчувається на дотик).

Зазначений перелік захисних ознак далеко не вичерпний, проте уважність до них допоможе вберегтися від шахрайства.

Можливо вам буде цікаво: