Логотип КНДІСЕ

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз

Знання, об'єктивність, істина

language
Пошук
Close this search box.

Психологічні особливості дітей шкільного віку та залежність від сучасних гаджетів: коментар експерта-психолога

На запит журналістів телеканалу «Україна» завідувач відділу психологічних досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Юрій Ірхін розповів як впливають сучасні девайси на психологію дорослих та дітей.

Основний меседж експерта – гаджети безпосередньо та прямо впливають на психіку та формують поточний психічний стан людини радикальним або докорінним чином.

«Гаджет на сьогодні використовується як джерело інформації, засіб зв’язку чи як гра – усі варіанти безпосередньо впливають на психічний стан. При отриманні інформації у людини природним чином змінюється психоемоційний фон, засоби зв’язку аналогічно впливають на психіку смисловим значенням діалогу, та іграшка – безпосередньо формує психіку», – розповідає експерт-психолог і водночас зазначає, що підвищення рівня агресивності під використання гаджетів залежить лише від контенту в якому він використовується.

«Не звичайний телефон впливає на людину, а зміст розмови, семантика, наповнення, – наголошує експерт і зазначає, що капризи дітей в момент, коли у них забирають девайси, також має іншу природу, – Ви відриваєте людину від неймовірно цікавого для неї заняття, тобто людина знаходиться в прямому контакті з джерелом насолоди, а він розривається. Звичайно дитина буде виявляти незадоволення».

Виправити ситуацію за словами експерта КНДІСЕ Юрія Ірхіна можна шляхом уваги до дитини. Насторожитися варто з моменту перетворення дитини на споживача використання гаджетів, обмежити час перебування дитини за комп’ютером, не перекладати на комп’ютер функції вихователя.

Дуже просто включити дитині мультфільм або поставити гру, щоб вона не заважала вам зайнятися вашими справами, але це поганий вихід. Потрібно намагайтеся більше часу проводити з дитиною, заглиблюватися в її проблеми, займайтеся разом цікавими справами. Частіше бувати на свіжому повітрі.

Психологічні особливості дітей індивідуальні. В експертній практиці фахівців Київського науково-дослідного інституту судових експертиз траплялися різні випадки, коли мотиви дітей щодо вчинення певних вчинків в основі мали зовсім інший характер, ніж батькам здавалось з першого погляду.

В рамках психологічної експертизи, яку проводять експерти КНДІСЕ, визначається психологічний стан і психологічний вік дитини, встановлюються мотиви вчинків (в тому числі скоєних злочинів), визначається факт усвідомленості власних дій, встановлюється місце проживання дитини з одним із батьків при розлученні та багато інших питань.

Юрій Їрхін КНДІСЕ
Юрій Їрхін КНДІСЕ

Можливо вам буде цікаво: